Filmski program


09.Dec. 18:00

12.Dec. 18:00

RSD

Revija dokumentarog filma u okviru izložbe „Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912-1918“, Jugoslovenske kinoteke


U okviru manifestacije "Dani Kolubarske bitke" u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće prikazana  revija dokumentarog filma u okviru izložbe „Srbija i Srbi na filmu u oslobodilačkim ratovima 1912-1918“, Jugoslovenske kinoteke.


PROJEKCIJE:

Ponedeljak, 9. decembar u 18.00 časova – „Golgota Srbije“, (JUG, 1940, 80' ), r. Stanislav Krakov

Četvrtak, 12. decembra u 18.00 časova – „Srbija u Velikom ratu”, ( 2014, 30’), r. Slađana Zarić

                                                                 “Sa verom u Boga”, (1932, 53’), r. Mihajlo Popović


SINOPSIS:

Golgota Srbije“, (JUG, 1940, 80' ), r. Stanislav Krakov

Film, koji se nastavlja na knjigu autora “Život čoveka na Balkanu” u kojoj opisuje politički život Srbije i svoja iskustva iz balkanskih ratova, govori o stradanju nacije tokom prelaska preko Albanije, dolaska na Krf, pa sve do proboja Solunskog fronta.

********************

Srbija u Velikom ratu”, (30’), r. Slađana Zarić 

Dokumentarno-igrani film "Srbija u Velikom ratu" je hronologija stradanja i pobeda srpske vojske, države i naroda u Prvom svetskom ratu.

Geopolitički odnosi pred Veliki rat, interesi velikih sila i položaj Srbije, srpski ustupci i austrougarski ratni ultimatum - samo su neke od tema u filmu koji obrađuju sve najzanačajnije trenutke u srpskoj istoriji u periodu od 1914. do 1918. godine. Film "Srbija u velikom ratu" je sniman dve godine u 13 država.

Osim osvrta na najznačajnije bitke koje je srpska vojska tih godina vojevala (Cerska, Gučevo, Kolubarska bitka, Kajmakčalan, proboj na Dobrom polju...) dokumentarno-igrani film "Srbija u Velikom ratu" donosi i ne tako poznate priče o sudbini srpskih vojnih zarobljenika i civila u logorima širom Evrope. Posebna pažnja posvećena je i životu u okupiranoj Srbiji, čije je stanovništvo, skoro četiri miliona ljudi, živelo u bugarskoj i austrougarskoj okupacionoj zoni više od tri godine.

**********************************

“Sa verom u Boga”, (1932, 53’), r. Mihajlo Popović

Nemi film iz 1932. godine, koji je snimio i režirao Mihajlo Al. Popović. Prema oceni mnogih kritičara, film spada među najbolje filmove snimljene za vreme Kraljevine Jugoslavije.

 Film prati život jedne srpske porodice tokom Prvog svetskog rata, a Popović je ideju za film dobio pošto je video ratnog vojnog invalida sa ordenom, kako prosi.

#

Filmski program
18. prolećna turneja "Slobodna zona"

Detaljnije
#

Filmski program
NINA I JEŽEVA TAJNA -2D/ Sinhronizovano

Detaljnije
#

Scenski program
Позоришна представа „СТРАХ У ОПЕРИ" - Атеље 212

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara