Likovni program


01.Nov. 19:30

RSD

Изложба „Трагови једног времена. Филмски плакат 1980-1989", Филмског центра Србије, уз пројекцију краткометражног хорор филма "Vigil hours", Марка Маринковића након отварања


У среду, 1. новембра 2023. године у 19.30 часова у горњем холу Центра за културу Лазаревац биће отворена изложба „Трагови једног времена. Филмски плакат 1980-1989", из фундуса Филмског центра Србије,  уз пројекцију краткометражног хорор филма "Vigil hours", Марка Маринковића након отварања.

На изложби ће бити приказан одабир од 34 филмска плаката филмова који су настали осамдесетих година прошлог века и представљају значајна дела југословенске кинематографије, као што су „Маратонци трче почасни круг”, „Ко то тамо пева”, „Петријин венац”, „Мајстори, мајстори”, „Посебан третман”, „Како је пропао рокенрол”, „Сабирни центар”, и други.

„Током осме деценије, и поред неповољних друштвено-политичких прилика, у СФРЈ је снимљено 285 жанровски веома разноврсних филмова. Тридесетчетири издвојена плаката, веома мали сегмент тако обимне продукције, знатним бројем примера индикатор су актуелних стилских и уметничких токова и мена времена у којем су се појавили, надилазећи притом и властиту комерцијалну намену.” (Здравко Мићановић, професор на Факултету примењених уметности, из поговора каталога )

Ова изложба се надовезује на  изложбу „Трагови једног времена: Филмски плакат 1970-1979”, на којој су представљени плакати урађени за популарне ратне спектакле, као што су „Сутјеска” Стипе Делића, „Ужичка република” Жике Митровића, „Партизанска ескадрила” Хајрудина Крваваца, као и плакат филма „Валтер брани Сарајево”, такође у режији Крваваца, најгледанијег југословенског филма, који представља врхунац „југо-вестерна”, и многи други.

***********************************************************************

Краткометражни филм ""Vigil hours", редитеља Марка Маринковића је играни филм на енглеском језику у трајању од 25 минута. Жанровски припада хорору и мистерији, а сниман је у 8К резолуцији.
Филм је настао у копродукцији Master media из Србије, Марка Маринковића и Media Jobs Eood,  из Бугарске,  Вентсислава Велева.

Улоге:

Александар Трмчић као Даниел Ноwацки

Марко Аџић као Анестин Бодлеа
Дина Арсић
Драган Маринковић
Александар Стојановић.

Композитор и дизајнер звука: Немања Михајловић
Монтажа: Стеван Матић и ДП (директор фотографије) Александар Поп Арсов.

Синопсис: Даниел, власник погребног предузећа бива позван да присуствује Бдењу са крајње неуобичајеним захтевом. Да бдење фотографише и тако оваковечи догађај. Вођен материјалним подстицајем Даниел пристаје на необични захтев. Доласком открива да су подносиоци захтева исто тако необичне индивидуе које желе да испоштују своје традиционалне обичаје који потичу са Влашких предела… Упознаје се са домаћином Анестином и његовом супругом Бјанком која продуктом своје неспретности полива Даниела водом са којом је опрала покојника. Док Даниел остаје сам да фотографише покојника смештеног у кревету, Бјанка у другој просторији врши ритуал и кува кафу воде са којом је опран покојник. Док Анестин и његовов помоћник померају тело покојника у другу просторију како би започели бдење, Даниел пије кафу са Бјанком у кухињи. Уласком у нову просторију и фотографисањем покојника са његовим ближњима Даниел на фотографијама примећује необичне магијске знакове. Током фото сесије у којој су главни актери покојник, Анестин и Бјанка, Даниела хвата несвестица и грозница. Анестин му тада говори да је попио мртвачку воду и да ће његово тело послужити као посуда за душу његовог преминулог брата.

Филм је до сада приказан на неколико фестивала. На фестивалима у Дољевцу, Брну и Чилеу, освојио је награде за најбољи кратки хорор, а у Чилеу и почасну награду за расвету и дизајн звука. На фестивалу у Лондону, награђен је за најбољу режију у жанру фантастике.

#

Filmski program
BACK TO BLACK

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara