Manifestacije


21.Feb. 18:00

23.Feb. 20:00

28.Feb. 18:00

02.Mar. 18:00

RSD

Дани Италије какву још нисте упознали


Центар за културу Лазаревац у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду представља  "Дане Италије какву још нисте упознали" од 21. фебруара до 4. марта 2023. године.

У уторак, 21. фебруара у 18.00 часова у Центру за културу Лазаревац биће отворена постхумна изложба фотографија архитекте Немање Богдановића под називом „Италија какву још нисте упознали“, након чега ће бити уприличена бесплатна пројекција  савременог италијанског филма у оригиналној верзији на италијанском језику са титловима на српском  у неколико термина.

Изложбу "Италија какву још нисте упознали", чине фотографије настале током пропутовања аутора, аххитекте Немање Богдановића  по Италији у периоду од десет година овековечио телефоном њене знаменитости, свакодневицу и незаборавне тренутке. Обишао је више стотина места у осамнаест од двадесет регија ове земље, прешао пут дуг око тридесет хиљада километара и начинио више хиљада фотографија паметним телефоном чији избор представљамо на овој изложби.

Одабир фотографија приказује Италију, земљу изузетне лепоте са 58 локалитета на листи светске баштине Унеско, виђену очима српског фотографа. Од Венеције, Вероне, језера Гарда и Комо, Милана, Пијемонта, Ђенове, преко Болоње, Фиренце, чаробне Тоскане, зеленог срца Италије – Умбрије, затим Вечног града и регије Лацио до Матере, Европске престонице културе 2019, бајковитог Алберобела и Сицилије.

Немања Богдановић је изненада преминуо у мају месецу 2021. у 34. години живота.

Изложба ће трајати до 4. марта 2023.


Програм ревије савременог италијанског филма:

Уторак, 21. фебруар након отварања изложбе
1200 kilometara lepote / 1200 km di bellezza  (2016) - документарни
режија: Итало Москати

1200 километара је дугачка Италија, од планинских делова северно до Јужног мора, од белог снега до плавог мора. Филм говори о изласку на полуоток посебно израђеног у документима Иституто Луце, у чијем архиву се појављује Италија од почетка 20. века и путовање до садашњег времена.

https://www.youtube.com/watch?v=NT0UMGAAQnA


Четвртак, 23. фебруар, у 20.00 часова
Није ме брига / Me ne frego!(2014) - документарни 
режија: Вани Гандолфо

Документарац о фашистичком покушају стварања „новог италијанског“ и брисању дијалекатских разлика.

https://www.youtube.com/watch?v=x95_PabSeV8


Уторак, 28. фебруар, у 18.00 часова
Усамљени јунак / L Intrepido (2013) -играни
режија: Ђани Амелио

Овај филм описује данашњу Италију преко лика човека који не зна који посао ће обављати наредног јутра. Колико год да су нестабилне прилике које га окружују Антонио је морално врло доследан. Његово достојанство је јасно инспирисано како Чаплином, тако и Тотом из "Чуда у Милану".

https://www.youtube.com/watch?v=gfUrMY6id1o


Четвртак, 2. март, у 18.00 часова
Анђео милости / L'accabadora (2015) - играни
режија: Енрико Пау

Анета је чувала наслеђену тајну, о милосрдном убијању, која се преносила са колена на колено. У свом сардинијском свету предака она је Акабадора: и поред својих година, она је снажна жена која је приморана да живи живот под строгошћу древног обреда. Други светски рат доноси дубоке друштвене промене, помажући Анети да пређе чистилиште откривајући неистражени пут љубави.promene, pomažući Aneti da pređe čistilište otkrivajući neistraženi put ljubavi.

https://www.youtube.com/watch?v=L2i_dt80k3c





#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara