Moderna galerija


03.Nov. 18:59

RSD

Изложба "Простори линије у искуствима цртежа", Јасне Гулан Ружић, Драгана Предојевића и Драгане Б. Стевановић


У наставку излагачке сезоне, афирмишући цртеж, основ ликовног рада, као самосталан уметнички израз, у четвртак, 3. новембра 2022. године у 18.00 часова у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац биће отворена заједничка изложба "Простори линије у искуствима цртежа", Јасне Гулан Ружић, Драгана Предојевића и Драгане Б. Стевановић.

Изложба "обухвата аутономна уметничка истраживања три аутора – Јасне Гулан Ружић, Драгана Предојевића и Драгане Б. Стевановић. Све троје преиспитују представљачке и метафизичке потенцијале линије, истражујући на различите начине њен утицај на дефинисање површине и простора (у формално-структуралном смислу) као и на дефинисање исказивања свесних и несвесних менталних и емотивних спрега у бићу аутора које га наводе на креативни израз (у онтолошком смислу). Изложени радови су нефигурални; заједничка им је и сведеност визуелних елемената, као и истраживање начина и метода перцепције уметничког рада. Могу се посматрати као унутрашњи искази и као реакција на повезаност емотивних и когнитивних спознаја, интуиције и логике". (Ивона Фрегл, историчар уметности, из текста каталога)

Изложба ће трајати до 15. новембра 2022. године.


Биографије

ЈАСНА ГУЛАН РУЖИЋ (1976, Нови Сад)

Дипломирала је 2002. и магистрирала 2007. под менторством проф. Слободана Кнежевића на Академији уметности у Новом Саду, на Катедри за графику. Докторске студије из области ликовне уметности завршила је 2022. на истој Академији, под менторством проф. Вишње Петровић. Од 2019. запослена је на Катедри за цртање Академије уметности у Новом Саду у звању доцента. Од 2004. до 2019. била је запослена у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у Петоварадину као сликар-конзерватор. њена поња истраживања су цртеж, графика, психоанализа уметности, конзервација и рестаурација. Активно излаже од 1999. године и добитник је више награда из области цртежа и графике. Члан је СУЛУВ-а, УЛУС-а, Графичког колектива Београд, Друштва конзерватора Србије, Међународног савета за споменике и споменичке целине - ICОMОS и Филозофског центра за психоанализу - ЦЕРИП. Сарадник је Института за филозофију и интердисциплинарне студије у Новом Саду, где води курс Психоанализа уметности. Члан је редакције часописа Гласник друштва конзерватора Србије.

ДРАГАН ПРЕДОЈЕВИЋ (1972, Нови Сад) Дипломирао на Академији уметности у Новом Саду 2001. на катедри за вајање у класи проф. Бориславе Продановић. Члан Удружења ликовних уметника Војводине од 2004. У периоду 2001-2005. радио као сарадник у настави на катедри за Нове ликовне медије на Академији Уметности у Новом Саду, предмет Ликовни елементи и теорије форме. Интересовање његових истраживања су односи органских и неорганских форми у гестуалном цртежу и скулптури, бави се снимањем кратих форми, видео продукцијом и анимацијом. Запослен у PLАNet Systems Grоup од 2005. године, компанији која пружа софтверска решења и подршку објављивању радова у научним журналима на пољу медицине и истаживачког рада.

ДРАГАНА Б. СТЕВАНОВИЋ (1975, Београд) Завршила је основне студије сликарства 2001. године и магистарске студије цртежа 2005. године на Академији уметности Нови Сад. Интердисциплинарне докторске уметничке студије завршила је на групи за Вишемедијске уметности Универзитета у Београду 2019. године. Реализовала је преко двадесет самосталних и шездесет колективних изложби у земљи и иностранству. Области њених истраживања су линија, гест и тело. Последњих неколико година ради колаже и објекте који имају третман тродимензионално материјализованих идеја цртежа. Од 2006. године ради на Катедри за цртање Академије уметности у Новом Саду. Студијски је боравила у Шпанији, САД, Француској и Аустрији. Радови јој се налазе у Теленор колекцији савремене српске уметности у Београду и приватним колекцијама. Чланица је УЛУС-а од 2003. године.

#

Filmski program
Videoteka - FEST 2024

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara