Moderna galerija


04.Apr. 18:00

RSD

Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић


Визеулна и перформанс уметница из Лазаревца, Ивана Ранисављевић, током априла месеца изложиће своје мултимедијалне радове, фотографије, видео радове и уметничке перформансе, настали током докторских студија (2020-2024) на Факултету ликовних уметности у Београду,  на самосталној изложби у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац.

Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић биће отворена у четвртак, 4. априла 2024. године у 18.00 часова. 

„У личној уметничкој пракси ауторке, трансгресија се одређује у виду специфичних телесних чинова и акција и увиду тема и теоријских пропозиција, којима се врши преступ у односу на доминантни патријархални норматив, али и у виду лиминалних простора женскости. "

Изложба је подељена у три сегмента, различите  фазе животног равоја уметнице.

Иванин „уметнички рад може се разумети као апел за успоставу новог дискурса с намерама и назнакама укидања патријархалних предзнака. Метафизичка/поетичка побуна узглобљује у себе теоријске дискурсе (феминистичке, студија рода и културе, психоаналитичке), а резултат њиховог садејства манифестује се у уметничким радовим" ... (реч уметнице, из текста каталога изложбе).

Биографија

Ивана Ранисављевић (1983) је визуелна и перформанс уметница из Србије.
Дипломирала је на сликарском одсеку на Факултету ликовних уметности, Универзитета у Београду, у класи редовног проф. Јована Сивачког, 2011. године.
Поље њеног интересовања је област нових медија, посебно уметничког перформанса.
Њен ликовни рад до сад је приказан на четри самосталне и више групних изложби, у земљи и иностранству.
Последњих дванаест година извела је на десетине перформанса у земљи и иностранству, самостално и у сарадњи са другим уметницима.
Била је учесница неколико радионица перформанса и тренинг-курсева: код уметничког дуа Vest And PAge (Италија),
Andrigo & Aliprandi (Италија), уметника Франка Б (Велика Британија), Miao Jiaxin (САД), МАИ - института Марине Абрамовић (САД). Учествовала је као реперформер у ретроспективној изложби „Чистачˮ уметнице Марине Абрамовић, у Београду, 2019. Од године 2023. започиње едукативни ангажман у виду предавања и радионица уметничког перформанса, у иностранству.
Трентно је докторандт завршне године докторских студија, на Факултету ликовних уметности, Универзитета у Београду, код доц. др ум Зорана Тодоровића, на одсеку за нове медије.

#

Filmski program
BACK TO BLACK

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara