Moderna galerija


od 26.Jun. 19:00 do 12.Aug. 08:00

RSD

Retrospektivna izložba dela iz kolekcije Likovnog sabora "Grujica Lazarević", Rudovci


U sredu, 26. juna 2019. godine u 19.00 časova u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena retrospektivna izložba dela iz kolekcije Likovnog sabora "Grujica Lazarević" iz  Rudovaca. Izložba se realizuje u okviru manifestacije "Dani Lazarevca". 

Na izložbi će biti prikazan izbor radova iz bogate kolekcije umetničkih dela, nastale tokom trajanja rada kolonije u periodu od 1997. do 2010. godine: dela Grujice Lazarevića, Branka Miljuša, Miodraga Ristića, Veselina Draškovića, Slobodana Roksandića, Slavoljuba Caje Radojčića, Olivere Grbić, Pavla Popovića, Đure Radonjića, Velimira Karavelića i dr. 

Selekcija radova: Darinka Stanojević, istoričar umetnosti, kustos Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac.

Izložba će trajati do 12. avgusta 2019. godine. 

Likovni sabor u Rudovcima osnovan je 1996. godine kao Rudovačka likovna kolonija, a jedan od njenih osnivača i dugogodišnji predsednik Likovnog saveta bio je Grujica Lazarević, po kojem sabor danas nosi ime. Osam  umetnika likovnih i primenjenih umetnosti iz samog mesta, pre dvadeset godina, uz podršku brojnih entuzijasta, iniciralo je osnivanje Rudovačke, kao prve likovne kolonije u lazarevačkom kraju, a potom i u drugim okruzima. Među njima su bili: dr Milija Belić, Grujica Lazarević, prof. Slavoljub Caja Radojičić, Zoran Erić, Milivoje Simić, Martin Trebotić, Rade Varinac i Grozdana Ranković.

Rudovačka likovna kolonija tokom dve decenije rada ugostila mnoge afirmisane umetnike, koji su svoje radove poklonili koloniji, koja danas baštini oko 280 umetničkih dela u galerijskom prostoru u Rudovcima.



#

Filmski program
BABA JAGA - sinhronizovano

Detaljnije
#

Filmski program
ZA DANAS TOLIKO

Detaljnije
#

Muzički program
Концерт хора Дечјег културног центра Београд - РоКласика

Detaljnije
#

Moderna galerija
Изложба скулптура „Полихромија у камену", Татјане Каравелић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara