Muzički program


20.Oct. 18:00

RSD

Концерт "У СУСРЕТ БЕОГРАДСКИМ ОПШТИНАМА" - Јован и Нада Колунџија


Маестро Јован Колунџија ће и ове године одржати серију концерата „У сусрет београдским општинама“ коју организује Установа културе Гварнеријус под покровитељством Града Београда. Прослављени виолиниста наступаће уз клавирску сарадњу своје сестре, познате пијанисткиње Наде Колунџије.

Први концерт биће одржан у Лазаревцу, у Модерној галерији, 20. октобра са почетком у 18.00 часова. Улаз је слободан. Публика ће моћи да ужива у композицијама Жан-Мари Леклера, Камија Сен-Санса, Фрица Крајслера, Симеона тен Холта, Жозефа Николе Панкраса Ројеа. Маестро Колунџија ће концертну сцену поделити са специјалним гостима – талентованим ученицима МШ Марко Трајчевић.

У оквиру серије београдским концерата маестро Колунџија ће наступити и у Сопоту, Земуну, Обреновцу и Младеновцу.

Дугогодишње уметничко путовање прослављеног српског виолинисте Јована Колунџије обележено је импозантним бројем од преко четири хиљаде концерата одржаних у најпрестижнијим концертним дворанама света, од Карнеги Хола у Њујорку, сале Чајковски у Москви, Гаво у Паризу, Сале филхармоније Жорж Енеску у Букурешту, Санта Ћећилије у Риму, Беас Артес у Мексику, Гевандхаус у Лајпцигу, концертне дворана Дворжак и многих других. Колунџија је наступао у преко четрдесет и пет земаља света и добитник је великог броја значајних светских награда у Паризу, Лондону, Пољској, Њујорку, Мексику, Будимпешти, Загребу, Дубровнику, Сарајеву, као и највиших домаћих признања и награда: Октобарске, Априлске, Вукове награде,  Златне Лире, Грамате Патријарха Павла, Златног беочуга, Орланда и других. Гостовао је на престижним фестивалима (Салцбург, Берлин, Евијан, Прашко пролеће, Мексички Сервантино, Братиславске музичке свечаности, Дубровачки летњи фестивал, Љубљански фестивал, Емилија Ромања… ) и одржао је велики број хуманитарних концерата. Био је члан ФИАМ-а – УНЕСКО и извео маестралне концертне подухвате (Десет величанствених, Волите ли Бетовена, Брависсимо маестро Моцарт и У част великом Брамсу). Дивили су му се великани попут Хенрика Шеринга, Давида Ојстраха, Јехудија Мењухина, Алда Чиколинија, Алексиса Вајсенберга. Оснивач је Центра лепих уметности Гварнеријус који је 2013. године добио  статус Установе културе од националног значаја. 

Нада Колунџија је пасионирани извођач савремене музике. Њени солистички наступи особени су по имагинативним програмима и високо оцењеним интерпретацијама. Одржала је преко хиљаду концерата у Европи, Азији и Америци. Паралелно са солистичким наступима, дуги низ година наступа са својим братом Јованом Колунџијом. Била је сарадник и гост музичар Лес АМИС ансамбла из Торонта и члан је Ансамбла за другу нову музику. Сарађивала је са великим бројем домаћих и иностраних музичара и композитора и гостовала је на бројним фестивалима. Добитница је интернационалних награда и признања од којих се издваја - Златна медаља на такмичењу Глобал Мусиц Аwардс за издање УДАХ/ИЗДАХ: Мала антологија музике за клавир, „Музика класика” за женског узвођача 2019. године, награда Удружења композитора Србије „Александар Павловић“ за животне заслуге на промоцији српске музике и награда за животно дело Удружења музичких уметника Србије.

#

Filmski program
Videoteka - FEST 2024

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava "Klimaks"

Detaljnije
#

Scenski program
Pozorišna predstava za decu "Pokahontas"

Detaljnije
#

Moderna galerija
Мултимедијална изложба „Трансгресивни простори женскости“, Иване Ранисављевић

Detaljnije
Gradska opština LAZAREVAC
Ogranak RB Kolubara